Градски новини

Стара Загора пълна с безпризорни кучета, общинският приют само с 50 места


Общинският приют за кучета в Стара Загора е едва с 50 места, а в града е пълно с безпризорни животни. Ежемесечната му издръжка надхвърля 10 хил.лв., но малкия капацитет явно не позволява овладяването на популацията. Само за седмица в мобилното приложение Civi бяха получени близо 10 сигнала посветени само на проблеми с песове на територията на целия град. Това е красноречиво доказателство, че проблемът е голям и от общината трябва да се намесят сериозно за решаването му. По данни на самите старозагорчани даже и в центъра и около детски площадки има глутници агресивни животни, а някои територии на Стара Загора са даже недостъпни, заради безпризорните кучета.

Общински приют за безстопанствени животни, функционира от 2004-та г. и се намира в кв. „Зора“ на територията на Опитно поле, в близост до „Метро“. Съгласно Програмата за овладяване на популацията и разпоредбите на Закона за защита на животните, безстопанствените кучета се залавят от екипа на приюта , обезпаразитяват се, ваксинират се срещу бяс, кастрират се, маркират се и след необходимия възстановителен период се връщат по местата, о които са заловени.

Не се връщат само песове, които са заловени в близост до болнични и лечебни заведения, детски площадки, градини и училища, болни, нуждаещи се от лечение, както и агресивните животни.
В приюта се води регистър , в който се вписват пълните данни за всяко заловено куче. Непрекъснато в обекта има дежурен служител, който да се грижи за настанените животни.
Персоналът му е от 6 човека- трима от тях са гледачи, двама ловци(екип по залавяне на кучета) и управител. Работното време е всеки ден, включително събота и неделя от 8 до 17 часа.

Опасни кучета тормозят жителите на Стара Загора

Серията от сигнали за опасни кучета са входирани от експертите на Civi в община Стара Загора в очакване на мерки от местната администрация. „Кварталът е пълен с глутница бездомни кучета. Нападнаха 2 деца, бягат по кръговото, денонощно лаят. Моля Ви, вземете мерки!“, пише като коментар Татяна към сигнала на Живомир за опасни глутници на ул. „Берое“ в самия център на града. Информацията много бързо е събрала подкрепата на 10 човека. „Глутница бездомни кучета в района над Кауфланд и в парк Бедечка, около моста зад стадион Химик, нападат възрастни хора и деца.“, се алармира и в друг сигнал по темата, който се отнася за ул. „Иван Вазов“ в кв. „Бедечка“. За бездомни кучета на детска площадка в ж.к „Три чучура“ информира и Биляна Пармакова.

Безстопанствени кучета тормозят хората в Стара Загора. Даже и в самия Център е пълно с опасни глутници

„Тази градинка през 1986г. я засадихме с дръвчета, да има къде да си играят децата и внуците ни, но от големи кучета които денонощно ходят, никой неможе да мине от там. Вчера 26.04.2018г. бе нападната случайно минаваща жена и бързата намеса на двама младежи предотвратиха злополука, за която малко хора разбраха, но тук живеещите от години протестираме, много пъти подавахме сигнал до общината, но уви – глас в пустиня. Какво трябва да се случи, за да се вземат мерки. Толкова ли е трудно да се сложат табели, с които да се забрани разходката на свободно пуснати животни дори и с каишка. Тук играят нашите деца и се разхождат нашите баби и дядовци, които направиха този парк.

Моля за помощ“, коментира сигнала си за опасни животни на ул. „Георги Кюмюрев“ също в центъра на Стара Загора Нели. За безпризорни четириноги, видимо с кърлежи, които се движат из кв. „Опълченски“ , информира и Татяна.