Градски новини

Влакове без машинисти по третия лъч на метрото


Влакове без машинисти по третия лъч на метрото, вижте имената на спирките.

Метрото в София е един от най-големите инфраструктурни проекти на Столична община, който значително подобри придвижването в столицата. Хиляди софиянци ежедневно използват транспортната услуга.

До 2020 г. столицата трябва да се сдобие с още един метро лъч, който да свърза кварталите “Хаджи Димитър” и “Горна Баня”.

Днес Комисията по образование и култура към Столичния общински съвет гласува имената на спирките по третия лъч на метрото, които ще бъдат общо 15 на брой.

Почти всички спирки носят имената или на главните булеварди в районите, или на кварталите, в които се намират. Изключение правят само спирките “Театрална”, “Мизия” и “Тракия”.

Името “Театрална” е избрано заради няколкото театъра в район “Оборище” – Малък градски театър „Зад канала“, “Сфумато” и театър “София”.

Ето и имената на спирките:

“Ген. Владимир Вазов”, “Тракия”,  “Стадион „Георги Аспарухов“, “Хаджи Димитър“, “Театрална”, “Орлов мост“, “Бул. „Патриарх Евтимий“, “Бул. „Христо Ботев“, “Медицинска академия“, „Бул. “България”, „Бул. “Цар Борис ІІІ“, “Мизия”, ж.к. “Овча купел“, ж.к. “Овча купел 2” и  кв. „Горна баня“.

Първият етап от третата линия на метрото ще свързва бул. „Владимир Вазов“ и „Красна поляна“ и ще бъде с дължина от 8 км, а  вторият етап е от „Красно село“ до „Овча купел“ с дължина от 4 км.

Всички влакове по третия лъч ще бъдат нови и ще могат да бъдат управлявани и без машинисти.

Докато бъдат пуснати в експлоатация обаче, ще трябва да почакаме повече от година, в която ще ни се налага да се съобразяваме и с промените в движението заради строителството на новата линия.

От 20 април до 28 май 2018 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по две пътни ленти от северната страна на южното пътно платно на бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” в участъка между ул. “Мизия” и ул. “Шипка”.

Движението ще се извършва в една пътна лента от южната страна на южното пътно платно на бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” в същия участък, съобщават от Столична община.

От 29 май до 20 октомври се забранява влизането на пътни превозни средства по южното пътно платно на бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” в участъка между ул. “Мизия” и ул. “Шипка”.

Движението на пътни превозни средства ще се извършва по временна пътна лента от северната страна на южното пътно платно на бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” в същия участък.

Автобусната спирка по маршрута на линии 72, 75 и 213 с код 440 “Военна Академия” в посока ул. “Оборище” ще бъде преместена след кръстовището с ул. “Шипка”.