Градски новини

7 общини и 65 млн. лв. за по-чист въздух


Какви са мерките, които няколко големи български града ще получат за подобряване на

София, Монтана, Видин, Смолян, Димитровград, Бургас и Благоевград ще си разделят 65 млн.лв. от европрограми за подобряване на качеството на въздух, съобщи министърът на околната среда и водите- Нено Димов.

Безплатни печки за най-бедните

Отоплителни печки на пелети, ще бъдат раздадени на гражданите в нужда, за да заменят тези на твърдо гориво, което е сериозен източник на замърсяване. Пазарната цена на подобна печка е около 2 000 лв.  Това е една от най-иновативните и енегроспестяващи системи за отопление. Работата им е напълно автоматизирана,  може да се упрвлява дистанционно по електронен път. Най- важното е, че могат да мнамалят значително разходите за отопление на домакинството, особено в сравнение с източниците на топлина на твърдо гориво. Пелетите призвеждат същото количество топлина, колкото нефта или природния газ.

Пловдив с най-мръсен въздух и без пари

Макар да е граът с най-високи нива на замърсявания на въздуха Пловдив дори не е кандидатствал за първия етап от програмата. Общинските съветници в града потитаха кмета Иван Тотев защо тези пари са изпуснати, но получиха уклончив отговор и то от заместник на градоначалника.

„По принцип на този етап не сме включени в първия етап, които са 65 милиона. Писали сме писмо и правим постъпление да бъдем включени, защото наистана има общини, които са със по-чист въздух, и не виждам защо са там, а нас ни няма“, коментира пред БНТ2-Пловдив Розалин Петков – зам.-кмет на Пловдив.

Още над 45 мнл. лв. за чист въздух през есента

Следващият етап на европейския проек за по-чист въздух ще започне през есента. Общото отпуснато финансиране е на стойност 111 милиона лева и трябва да се рзпредели между 21 български града, заради които срещу България вече са образувани наказателни процедури за твърде високи нива на мръсен въздух.