Градски новини

Безпризорни коне обикалят из улиците на София


В блога на приложението Civi неведнъж сме ви запознавали с проблемите с бездомните животни на столицата и големите градове в страната.

Свикнали сме да виждаме бездомни кучета и котки навсякъде около нас, но все повече зачестяват сигналите, които се отнасят за… безпризорни коне.

В последните няколко дни потребителите на апликацията все по-често се оплакват от оставени на улицата без надзор коне, което е недопустимо в столица на държава, част от Европейския съюз.

Потребител Svetoslav показа в снимки как най-малко три животни пасат необезпокоявани в междублоково пространство в ж.к. „Захарна фабрика“.

Vilkata пък разказва за проблем с безпризорни коне, който тревожи жителите на кв. „Модерно предградие“ от години. От думите му разбираме, че животните създават голяма опасност и тревога у гражданите:

„От няколко години в столичния кв. „Модерно предградие“ жителите се борят с един проблем – безстопанствени коне се разхождат из квартала и никой не се заема с проблема. Освен че мърсят навсякъде, животните създават опасност както за движението, така и за децата, играещи в квартала. Неколкократно се случва конете, минавайки покрай паркирани автомобили, да чупят или да повреждат части на колата. Преди няколко дни един кон подгони едно дете с колело и беше на косъм да го стъпче. До кварталния са подавани множество сигнали, но без успех“, пише той.

Сигналите на потребителите на Civi вече са регистриран в Столична община, а екипът се следи действията им дали животните ще бъдат прибрани на сигурно място в най-скоро време, а „собствениците“ им – глобени, както е по закон.

Безпризорните коне са сериозна опасност за гражданите

Проблемът у нас с конете, оставени без надзор, датира от години. За последните 10 години има редица случаи, в които причиняват катастрофи, в които има ранени, а понякога и самите коне загиват.

Не са един или два случаите, в които множество четириноги излизат на пътното платно и създават голяма опасност, а редица инциденти с тях завършват в болницата със сериозни фрактури за участниците.

Солени глоби грозят собствениците на коне, оставени свободно да се движат в градското пространство. Намирането им обаче се оказва проблем, защото често няма и следа от тях с дни, а компетентните органи остават с вързани ръце.

Често конете не са регистрирани, няма данни, че са обезпаразитени, което носи допълнителна опасност за здравето на хората. Чрез тях често се извършват множество нарушения на закона като кражби, а това налага нуждата от сериозен подход относно безпризорните коне, какъвто обаче липсва в случаите, за които сигнализират потребителите на Civi.

Ако забележите нередност

Ако забележите нередност, свързана с бездомни животни, които са опасност за вас и вашите съграждани, както и за всички други проблеми на населеното ви място, сигнализирайте на общината.