Градски новини

11% от столичани ходят пеша до работа, 24% – с колело, а останалите?


11% работещите в столицата хора стигат до работното място пеша. 

Това показва статистика на Столична община.

От нея става ясно, че София е и един от градовете в ЕС с най-много коли на глава на населението и това определено рефлектира върху качеството на въздуха.

Все още масово колата е предпочитано средство за предвижване из столицата. Това обаче не се отразява добре на въздуха, който особено през зимните месеци достига сериозни нива на замърсяване, а фините прахови частици в него надвишават допустимите норми.

„Много голяма част от активните шофьори не са се возили от години с градски транспорт и допускаме, че впечатленията са им доста различни от това, което е реалността в момента“ – каза зам.-кметът по околна среда на София Йоана Христова.

Как може да допринесем за по-чист въздух в София

Eдин от най-добрите начини, чрез който да допринесем за по-чистия въздух в населеното ни място, както и за собственото ни здраве, е карането на колело.

София има 55 км изградени велоалеи, но често пъти велосипедистите изпитват трудности, предвижвайки се по тях. Паркирали коли върху лентите за колела и лошото им позициониране на пътното платно, както и необезопасяването на места са само част от проблемите, с които се сблъскват колоездачите на София. Статистиката на Столична община показва, че само 24% от населението на града стига до работа или училище с колело. 

Civi се надява, че в бъдеще местата за каране на колело ще станат повече и по-безопасни, за да все повече столичани да се престрашат „да яхнат“ колелото до работа и по този начин въздухът на града да стане поне малко по-чист.

Градският транспорт също е едно добро решение за предвижване в града, което не вреди толкова на въздуха в сравнение с карането на кола. Тролеите, трамваите и метрото не произвеждат вредни емисии за въздуха, а 40% от автобусите на София са нискоемисионни. Всеки ден метро използват 350 000 души.

Ходенето на пеша до работа също може да бъде приятно занимание, но се иска малко мотивация, особено ако живеете далеч от работното си място. Удобни и леки маратонки могат да ви помогнат в сутрешното ходене, което ще укрепи здравето ви, а същевременно е безплатно и не вреди на природата. Чифт удобни обувки никога не натежават в чантата, но със сигурност могат да помогнат в поддържането на добра форма.

Заедно към промяната в града

Civi знае, че за да слязат хората от колите, е важно да се създадат условия за алтернативно предвижване. Един от начините да подобрим градската среда и да отстраняваме проблемите по велоалеите и градския транспорт е като своевременно и коректно изпращаме сигнали до Столична община.

Най-лесния начин за това е чрез приложението, което свързва граждани и общини.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по същия казус, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи”. По този начин показвате, че проблемът засяга и нарушава спокойствието на много хора.