Градски новини

Ремонт на 20 детски площадки в Русе


Ремонт на детски площадки в Русе

Загрижени родители изпратиха многобройни сигнали през безплатното мобилно приложение Civi за опасни детски площадки в Русе. Получихме снимки на катерушки и обезопасителна наситлка в окаяно състояние, защото голяма част от съоръженията са стари и амортизирани. Civi адресира проблема да общината и решение вече има!

Русе възложи обществена поръчка за ремонт на 20 детски площадки на фирма „Русе строй 2018“. Договорът е  на стойност 435 291 лв. без ДДС.

Нов облик ще получат:

6 площадки в центъра

7 в ж.к. „Възраждане“

3 в ж.к. „Здравец“

2 в ж.к. „Дружба 3“

1 в ж.к. „Изток“ и 1 в ж.к. „Родина“

Според експерти на Общината състоянието им не покрива изискванията за безопасни условия на игра. Причината е, че съоръжения са стари, частично деформирани или напълно счупени.

Настилките са преобладаващо асфалтови и бетонни, което не отговаря на изискванията за безопасност на децата- възможни са инциденти и наранявания.

Липсата на ограждания на площадките също е в несъответсвие с изискванията в наредбатана община Русе. А на част от тях дори няма осветление.

Обновяването на всяка детска площадка има самостоятелен технически и инвестиционен проект според терена и нуждите.

Най-общо ремонтите включват изкъртване на стари съоръжения и поставянето на нови, ограда и осигуряване на зона за безопасност около всяко съоръжение.