Градски новини

Заводът на Кроношпан – вечната мръсна димна завеса


След десетките сигнали на граждани през безплатното мобилно приложение Civi, гражданите на Велико Търново успяха да глътнат малко чист въздух и да предизвикат проверки и действия на институциите. Въпреки далеч по-доброто представяне на Бургас в борбата с мръсния въздух,  Кроношпан продължава да е трън в очите на жителите на морския град. Снимки на мръсната димна завеса, която се вие над него и до днес пълнят социалните мрежи.

Кучетата лаят, керванът си върви!

Кроношпан е австрийски завод с производствени бази в Бургас и Велико Търново, който произвежда плоскости от дърво и дървесни частици. През май 2017 година екоминистърът Нено Димов заплаши да спре работата на бургаския завод, ако до 30 юни компанията не вземе мерки срещу запрашаването на въздуха. Тогава от завода отговориха, че започват да прилагат мерки за проблема. За целта бяха инвестирани общо 500 хил. лв., а срокът, даден от еколозите беше до средата на октомври 2017 г. За декември 2017 г., обаче, нормите на замърсяване с фини прахови частици за кв. Долно Езерово са били превишени през цели 14 дни. За цялата минала година превишение е било отчетено общо 106 пъти. Предприятието в Бургас се намира на метри от жилищни блокове. През миналата година заводът получи две глоби заради доказано замърсяване на въздуха, което ощети финансово завода, но не реши проблема на жителите на Бургас.

След сигналите на граждани в Civi, кметът на Велико Търново взе мерки за чистия въздух в града.

Множество сигнали бяха получени в Civi за замърсения от Кроношпан въздух и на територията на Велико Търново. Към сигнала бяха прикачени снимки, заснети от граждани, които показват  пушек с кафяв оттенък, идващ от завода „Кроношпан България“. 76 човека, които подкрепиха сигнала в мобилното приложение, се включиха в официалния сигнал към общината без да има нужда да ходят до самата институция. Това направи проблема, почти 76 пъти по-важен за кмета на града и доведе до незабавни мерки. Кметът  на града – Даниел Панов се ангажира да постави въпроса на национално ниво с предложение за промяна на нормите на въздуха, ако отново е налице нарушение.

Civi ти помага да решиш своя проблем!

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за казуси, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Не бъди безучастен, включи се и ти

Когато сигнализираш за проблем в града, адвокатите на мобилното приложение Civi подготвят твоя сигнал безплатно и го входират в общината. Само го изтегли и ние ставаме твоят личен адвокат срещу проблемите в града.