Градски новини

Борбата за глътка чист въздух в Бургас продължава


След сигналите за димната завеса от завода на Кроношпан, борбата за глътка чист въздух на Бургас продължава. Последният сигнал, който получихме в Civi за замърсен въздух e от Румен – жител на Бургас, който се страхува да отвори прозореца си заради мръсните димни кълба, които се разстилат над Лукойл.

Бургазлии се страхуват да изведат децата си на чист въздух

В приложението Civi получаваме множество сигнали за замърсен въздух. Последният, получен от Румен – жител на Бургас, е придружен със снимка, която дори не се нуждае от думи. Лукойл Нефтохим Бургас бълва мръсни кълба дим ежедневно и кара жителите на града да се страхуват да отворят прозорците си.

Освен заводът Кроношпан, заради който е надвишена нормата за фини прахови частици във въздуха, жителите на Бургас се борят и с Лукойл. Последната глоба, която „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД е платил през 2016 г. е на стойност  250 000 лв. и е наложена от РИОСВ – Бургас за замърсяване на въздуха със сероводород 36 пъти над нормата. През 2017 г. проверките също са факт, гражданите са все така недоволни, предприятията все така намират извинения. Предприятия, които осигуряват работни места, често плащат по-високи и регулярни заплати, но на каква цена? Множество жители на Бургас се страхуват да изведат децата си навън за глътка чист въздух, защото такъв вече просто няма.

Civi идва на помощ

След като Румен подаде сигнала за замърсения въздух, той беше подкрепен от над 30 души в рамките на само 2 дни. Това го прави в пъти по-значим и важен. От дискусията, която се разви под сигнала в приложението, става ясно, че всяка нощ се усеща остра миризма на нефт и в кв. Изгрев буквално се диша трудно. Контактният център на Civi обработва сигнала и с помощта на адвокати той ще бъде легално обоснован и входиран в община Бургас. Не само от името на Румен, но и от всички подкрепили го.

Ако и ти искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.