Градски новини

Над 60 улични кучета с нов дом в Пловдив


Дестки жители на Пловдив изпратиха сигнали за бездомни животни през безплатното мобилно приложение Civi.  Потребителите се притесняват, че големите глутници са опасни за квартала им не само заради риска от нападения над хора, а заради възможни болести и мърсотия, която кучетата разнасят.

От началото на годината в Пловдив се проведоха две мащабни кампании за кастриране и обезпаразитяване на животни, както и за осиновяването им от градския приют.

Над 60 кучета са осиновени от началото на годината досега от общинския приют, съобщи Георги Божев, директор на ОП „Зооветеринарен комплекс“ – Пловдив.

Всеки един гражданин не само на Пловдив, но и на България и на ЕС. Всеки може да дойде, да посети приюта всеки ден в рамките на работното време и да одомошни куче, ако хареса такова“, каза Божев пред местни медии.

Всеки потециален собственик трябва само да носи със себе си лична карта, която е необходима за регистриране на кучета на негово име в системата на Агенцията по храните. Кучето, което напуска приюта,  за да заживее с новите си собственици винаги е кастрирано. Независимо от това да ли е мъжко или женско в него е имплантиран микрочип с данните за кучето, както и за неговия собственик. За тази услуга се заплаща сумата от 23 лева. В нея се включва ветеринарно-медицинския паспорт и стойността на електронния чип. Осиновителите на кастрирани кучета не се заплаща такса по Закона за местните данъци и такси.