Градски новини

И куче-водач ще избяга от студентски град


СИГНАЛ НА ПРИЦЕЛ ОТ МИЛЕН СТРАХИНСКИ, СОФИЯ

„Ул. Проф. Д-р Иван Странски“, 3Б, Студентски комплекс – Точно тук има някакъв център за слепи хора и за хора с увредено зрение. – пише потребителят на Civi Милен Страхински и ни изпраща 2 снимки на опасна шахта в категория „ВиК съоръжения“.

Както се вижда от фотосите, шахтата е с прогнило покритие и носи реална опасност от пропадане на някой минувач. За да се избегне този резултат, шахтата е „обезопасена“ със стара врата – вероятно от студентско общежитие.

Абсурдът на ситуацията се подсилва от факта, че според подателя, наблизо редовно минават незрящи хора.

Сигналът е входиран от Civi и очаква реакция от общината. Докато чакаме решение обаче, може да се замислим до каква степен София е град, дружелюбен към хора със специални нужди и да потърсим сравнение с други европейски градове.

От 2011 година Европейската комисия провежда специални награди за достъпност на градовете, под наименованието ACCESS CITY AWARDS.

Инициативата е започната, за да се отбележат усилията и постиженията на европейските градове да осигурят равен достъп на гражданите до фундаментални права и да осигурят подобрено качество на живота, независимо от възраст, мобилност или способности и еднакво ползване на ресурсите и удоволствията, които един град предлага.

Всеки град от страна-членка на ЕС може да кандидатства в конкурса, стига да има население над 50 хиляди души.
Бърз преглед на градовете-финалисти от последните 8 години, показва кои са държавите, полагащи най-много усилия да направят градовете си удобни и достъпни за хора с физически лимитации или специални нужди.

С 4 града-финалисти са Франция и Германия. С 3 града е Швеция, с 2 номинации – Словения и Испания и с по 1 – Великобритания, Латвия, Австрия и Финландия.

Специално Финландия и Испания показват особено усърдие, като почти всяка година конкурсът отбелязва техни градове със специални номинации в конкретни категории на достъпността. Това говори, че тези държави са си поставили за постоянна и прогресивна политика защитата на правата на хора в затруднение.

Насърчаващ за нас, българите, би трябвало да е примерът на източноевропейски държави като Латвия (2 млн население) и Словения (2 млн население). Макар да са по-малки от България и като площ, и като население, тези страни успяват да постигнат прогрес в облагородяване на градската среда от европейски мащаб. И едва ли там на някой му хрумва да покрива прогнили шахти със стари врати. Ние от Civi се надяваме скоро да видим и български град в номинациите на ACCESS EUROPE AWARDS и вашите сигнали до Civi могат да помогнат за това!

Автор: Т. Гогов