Градски новини

Българите се чувстват в безопасност?


Българите се чувстват в безопасност

Къде хората живеят в най- голяма безопасност? Сингапур!

България е събрала 77 от 100 точки, наравно с Беларус, Турция и Танзания.

Според изследването на Галъп най-спокойно се живее в Сингапур, който е събрал 97 точки. С пет точки по-малко второто място си поделят:

Норвегия

Исландия

Финландия

Повечето страните от ЕС са на водещи позиции по сигурност на живота. В класацията изостават само Латвия (76) и Гърция (74).

Това са резултатите на проучване на социологическа агенция Gallup, която публикува годишното си проучване „Закон и ред 2018“, което показва доколко се чувстват в безопасност гражданите на 142 държави в света. Над 150 хил. души са били интервюирани от социолозите. Темите са били дали ги е страх да се прибират посред нощ сами, имат ли доверие на местната полиция, случвало ли се е на тях или техни близки да станат жертва на грабеж или нападение. След анализ на тези данни всяка държава получава обективен индекс на безопасността.

На челните позиция са се класирали и:

Узбекистан

Хонконг

Швейцария

Канада

Индонезия

А след тях следва и европейската група на най-сигурните държави, които имат по 88 точки – Дания, Словения, Люксембург, Австрия, Китай, Холандия, Египет.

Най-несигурни за сигурността и за имуществото си се чувстват във Венецуела, Афганистан, Южен Судан и Габон.

Любопитно е, че Русия, която сега е домакин на Световното по футбол, е във втората половина на класацията с едва 70 точки.