Градски новини

Бруталност или безобразна безотговорност?


убит делфин в Крапец

По залез слънце нашият потребител Методи се разхожда по плажа край Крапец, когато красотата на златистите лъчи огряват бруталната гледка на умрял и разкъсан делфин. Civi получи сигнал с прикачени снимки, от които ще публикуваме само една в блога.

Били сме свидетели и на други такива сцени, но особеното тук е, че животното е разпорено. В коментара си Методи ни пише: „Мъртъв, изкормен и с отрязана опашка делфин на брега между къмпинг Крапец и къмпинг Космос“. Този кометар и самите снимки веднага повдигат въпроса дали става дума за човешка бруталност и садизъм; или за не по-малката ни вина за пълно безхаберие относно замърсяването на морето с всякакви боклуци, които животните поглъщат и после пластмасите разпорват вътрешностите им отвътре-навън.

В първата хипотеза говорим за нечии „болен мозък“, който е решил да си вземе/отреже опашката на животното като сувенир за този паметен момент, в който открива труп на делфин. Все пак не трябва да забравяме, че тези бозайници са застрашен изчезващ вид и възможността да си занесеш частица от такъв сигурно е „блазнеща“.

Този сценарий е допустим, въпреки че е криминално провинение наказуемо с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лв. Това са наказанията, грозящи тези, които унищожат, повредят, държат, придобият или отчуждят екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид, които е включен в приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие.

Смъртоносна безотговорност

Възможно е делфинът сам да е погълнал остър предмет, който го е пробол и разкъсал вътрешностите му. Това би означавало още по-голяма болка и агония за животното и още по-голяма вина за нас хората, които допускаме нашите боклуци да убиват.

За изминалата 2017г. в България са използвани и изхвърлени над 42 тона пластмасови опаковки, от тях са рециклирани едва 17 тона. Всичко останало е все още около нас.

Миналата година изследване на „Грийнпийс“ – България за намаляване на пластмасовото замърсяване „Свободни от пластмаса“ установи, че замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е сходно с това в Балтийско море и Северозападното Средиземноморие – едни от най-замърсените водни басейни в света.

Тази информация за съжаление е само част от глобалната статистика, свиделстваща за все по-мръсни водни басейни и все повече умрели животни.blankblankOystercatcherblankplastic waste single use worldwide consumption animals 2.adapt .1190.1

Освен водните обитатели от замърсяването на моретата и океаните са засегнати милиони птици и земноводни.

Ако забележите умряло или пострадало животно

Ако забележите нередност сигнализирайте на общината. Най-лесният и бърз начин за това е чрез приложението Civi.

От Министерството на околната среда и водите също призовават всеки, който забележи бедстващ или мъртъв делфин да позвини на „зелените“ телефони на РИОСВ-Бургас 056/813212 и РИОСВ – Варна: 052/634 582, 052/634 579.