Градски новини

Новите високоскоростни влакове на Испания – видео


Новите високоскоростни влакове на Испания

Iryo – Новите високоскоростни влакове на Испания я превръщат в железопътна столица на Европа!

Днес 25.11.2022 стартира Iryo – най-новата компания, навлязла на пазара на бързи влакове в Испания, който вече е доста претъпкан. Той ще направи своя дебют по маршрута между Мадрид и Барселона (с междинна спирка в Сарагоса).

От 31 март 2023 г. ще започне маршрутът Мадрид-Кордоба-Севиля-Малага, а по-късно, в средата на 2023 г., маршрутът до Албасете и Аликанте.

Всички те ще се управляват от италиански влакове ETR 1000, последен модел на известната Frecciarossa.

iryo vlak strela

Три или четири конкурентни, които изглежда не само ще подобрят възможностите на пътниците, но и (да се надяваме) ще намалят цените. Към държавния превозвач Renfe се присъедини френският Ouigo през 2021 г. и незабавно стартира свой собствен нискотарифен клон Avlo.

С пристигането на iryo това прави три официални конкурента, но четири конкуриращи се марки – което прави Испания първата страна в Европа, която има толкова много високоскоростни опции.

Кабина от влака Iryo ETR1000
Кабина на влака Iryo ETR1000
Кабина от локомотива влака Iryo ETR1000
Кабина на влака Iryo ETR1000

Iryo е собственост на някои големи играчи: италианския държавен железопътен оператор Trenitalia, испанската инфраструктурна компания Globalvia и Air Nostrum, испанска авиокомпания.

Интериор и екстри

Влаковете имат четири класи на пътуване, интригуващо наречените Inicial, Singular, Singular Only You и Infinita.

Iryo се различава от своите конкуренти поради гъвкавостта , която предлага, когато става въпрос за промяна на датата и часа на резервираните пътувания.

Три от тях са пригодени за бизнес пътници, се казва в изявление на компанията, но всички седалки на борда ще имат USB и стандартни електрически контакти, индивидуални подлакътници и безплатен 5G Wi-Fi.

iryo vlakove interior
vlakove interior iryo

Потребителите ще могат да избират между четири различни тарифи според предлагания лукс и екстри.

КЛАС Infinita: отличава се от останалите с големите комфортни седалки (2-1 на ред), както и с премиум гастрономията и достъпа до бар и салона.

Singular Only You КЛАС: също с много комфортни седалки и достъп до салона и по-базова гастрономическа селекция.

Singular КЛАС: има комфортни седалки, конфигурирани за 2-2 и опции за хранене.

Inicial КЛАС: също предлага комфортна седалка в конфигурация 2-2 и мобилен бар. По евтините планове разполагат със сгъваема масичка за засуска или работа на лаптопа си и удобна стойка за краката.

vlakove iryo salon

Бордовото меню, Haezea (което означава „вятър“ на баски език), ще бъде пълно със сезонни съставки и „здравословни опции“, приготвени на място, казват от компанията.

Плановете, които не включват кетъринг обслужване, разполагат с бар обслужване на борда.

iryo vlakove biznes klasa
bar iryo vlak
Бар във влака

Iryo стартира с трансфери между Мадрид, Барселона и Сарагоса и ще продължи на 16 декември с Мадрид, Куенка и Валенсия.

transferi vlak strela ispania

Очакват се още маршрути през 2023 г.: връзки до Севиля, Малага, Кордоба и Антекера на 31 март и Аликанте и Албасете на 2 юни.

Компанията е подписала споразумения за предлагане на комбинирани билети и пътувания с Cercanías (регионални системи на метрото) и Air Europa.

Целта е да управлява 30% от високоскоростните услуги в Испания и да превозва осем милиона пътници годишно.

Пристигането на Iryo ще увеличи значително конкуренцията при висока скорост и това ще донесе само предимства за нас, пътниците. Тази нова опция за пътуване с комфорт и първокласни услуги е добре дошла, за да се противодейства на факта, че последните развития във въздушния транспорт и влаковете намалиха комфорта и услугите, много пъти без да намаляват цените.

iryo ispania

Всички изброени класове на пътуване имат интернет връзка и контакт и USB-C за зареждане на смартфон или друго мобилно устройство.

Кога ли ние в България ще можем да се похвалим поне с частица от тези удобства, бързина, чистота и комфорт?