Градски новини

Кампанията за безопасен интернет набира скорост


Кампанията за безопасен интернет

На 7 февруари Националният център за безопасен интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация „Родители“ организира официално отбелязване на международния Ден за безопасен Интернет в Столичния куклен театър.

Събитието беше открито от заместник-председателя на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов. Приветствие поднесе и заместник-председателят на парламентарната Комисия по образованието, науката и по въпросите на децата, младежта и спорта Галина Банковска, която е и председател на Обществения съвет за безопасен интернет. Участваха и представители на Министерството на образованието, младежта и науката, на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и Явор Колев, началник на Сектор „Компютърни престъпления“ на ГДБОП – основен партньор на онлайн Горещата линия за борба с незаконно и вредно за деца съдържание и поведение в интернет Web112.net.

Денят за безопасен Интернет се отбелязва за девета поредна година, като постепенно обхвана над 70 държави на всички континенти. В Европа отбелязването се организира от 30 национални центъра за безопасен интернет, обединени в европейската мрежа INSAFE. Тази година той минава под мотото „Мост между поколенията: Да открием дигиталния свят заедно и… безопасно“. Това е и темата, по която беше обявен национален конкурс за ученици за написване на сценарии за кратки пиеси по темата на Деня. Над 150 деца и близо 30 възрастни от 15 града – техни родители и учители, изпратиха своите сценарии. Трите най-добри пиеси, определени от жури под председателството на заместник-министъра на образованието, младежта и науката Милена Дамянова, бяха изиграни на сцената на Столичния куклен театър от техните автори след подготовка с помощта на абсолвентките от класа на доцент Петър Пашов по режисура за куклен театър в НАТФИЗ Велислава Кирилова и Елица Петкова.

Жури начело с директора на Столичния куклен театър Кирякос Аргиропулос класира финалистите, както следва:

  • 1 място спечелиха с изпълнението си на сцена учениците от театрална група „Хит“ при училище „Гео Милев“ във Варна с ръководител Илка Димитрова (виж видео). Драга Димитрова, Мирена Събева, Ивайла-Мария Пенчева, Валентин Василев, Росица Петрова, Дилбер Алиева, Йордан Николов, Радина Цветкова и Шермин Щерев получиха за награда по един смартфон, осигурен от Мобилтел. Директорът на Дирекция „Продукти и услуги“ на Мобилтел Красен Хинков връчи наградите и им пожела безопасно ползване на мобилните услуги и интернет. Наградените ще получат SMS, който ще ги прикани да си инсталират на новите телефони мобилното приложение на Българската линия за онлайн безопасност, което ще им осигури моментална връзка с консултантите на линията.
  • На 2 място журито класира едно истинско интернет-семейство от София: 4-годишния Боян, 8-годишната му сестра Елица – автор на идеята за сценария, майката Катерина и бабата Пенка Ганева. Те изиграха своите роли с въодушевление, с което спечелиха публиката и журито. (виж видео)
  • Трето място зае група ученици от Природо-математическата гимназия във Враца „Академик Иван Ценов“ с ръководител Николина Андонова: Борис Добрушки, Пламен Методиев, Ангел Николчев – автор на идеята, Петър Иванов и Цветомила Димитрова. (виж видео)

Децата от спечелилите второ и трето място пиеси бяха наградени от Майкрософт България с милтимедийни комплекти, съдържащи клавиатура, мишка, слушалки и уеб-камера, а за всички участници, малки и големи, Кабината.ком осигури безплатни онлайн езикови курсове по избор.

След ученическите пиеси абсолвентите от класа на проф. Боньо Лунгов при НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ представиха миниатюра за опасностите в интернет от постановката „Кодово име: Червената шапчица“ на Учебния куклен театър на НАТФИЗ.

В края на събитието бяха обявени поредица от инициативи, които ще продължат кампанията, стартирала с Деня за безопасен интернет. Изпълнителния директор на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) Весела Калъчева обяви, че победителите от състезанието за пиеси ще бъдат представени и пред европейско жури в рамките на проекта „Европейска седмица на е-уменията 2012“. Избраните от европейското жури ще бъдат поканени на церемония по награждаване в Копенхаген.

Също в рамките на проекта „Европейска седмица на е-уменията 2012“, който за България се изпълнява от БАИТ, беше обявен стартът на едномесечно състезание по новата онлайн игра Zone of Risk. Това е 3D видео игра за тийнейджъри, разработена от Националния център за безопасен Интернет и сайта за деца Dechica.com. Целта на играчите е да открият главната героиня Марина като проследят реалните и виртуалните обстоятелства, които са довели до нейното изчезване. Идеята на създателите е да запознаят младите хора с рисковете на интернет общуването и начините да се предпазят по интригуващ, интерактивен и стимулиращ мисленето начин. Наградите за победителите са осигурени по проекта „Европейска седмица на е-уменията 2012“ от „Хай Компютърс“ ЕООД – изключителен представител на производителя на антивирусната програма NOD32, ESET, за България, както следва:
1-во място: таблет, защитен с ESET Mobile Security, и 1-годишен лиценз за ESET Smart Security
2-ро място: 1-годишен лиценз за ESET Mobile Security и за ESET Smart Security
3-то място: 1-годишен лиценз за ESET Mobile Security и за ESET NOD32 Antivirus

На 9 февруари във Варна пък ще се състои сертифициране на 10 ученика, които преминаха успешно онлайн обучение на 3 нива по онлайн безопасност. Обучителният курс беше разработен от Националния център за безопасен интернет по инициатива и с подкрепата на Община Варна. За да се предпазят от компютърните заплахи, които ни дебнат навсякъде в интернет, младежите ще получат подарък 1-годишен лиценз за ESET NOD32 Antivirus, осигурен отново от “Хай Компютърс“ ЕООД. Освен това те ще бъдат включени в работата на Българската линия за онлайн безопасност, като ще могат да съветват свои връстници за справяне с рискови ситуации в интернет.

За четвърта поредна година трите мобилни оператора се включиха в кампанията за Деня за безопасен интернет, като разпратиха кратки текстови съобщения до своите потребители, ползвали интернет през мобилния си телефон през 2011 г. Глобул отново стартира своя кампания под мотото „Знаеш ли какво споделят децата ти в интернет?” Компанията предостави също така на българските потребители на социалната мрежа Facebook възможност да използват специално приложение, създадено с цел да напомни за основните рискове във виртуалното пространство.

Над 60 училища от повече от 20 града в цялата страна отбелязаха Деня за безопасен интернет с различни инициативи, за които Националният център за безопасен интернет и европейската мрежа INSAFE осигуриха подходящи материали – от плакати за Деня за безопасен интернет до разработени уроци, презентации и онлайн игри за най-малките.